Butiken

Föreningen Fiskhuset     www.gallerifiskhuset.se   Behmbrogatan 11 B, 611 34  Nyköping Tel. 0155-12 07 70  info@gallerifiskhuset.se   

I vår butik i entréhallen kan du njuta av och handla konsthantverk av hög kvalitet som är lämpliga som presenter.


Fiskhuset har flera fina presenter i galleriets butik.

Ofta är de unika och vi har sällan så många av varje.


Några exempel ser du längre ner på sidan. Vi har förstås ännu mera i butiken. Välkommen till oss och se våra fina konsthantverk.


Våra konsthantverkare är:

Vilma Velásquez - smycken i silver och taguanöt

Vilma är utbildad vid Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg och har magister-utbildning. Hon har fått ett flertal stipendier, bl a Olof Palmes stipendium. Vilma stödjer genom sitt arbete också utsatta kvinnor i Sydamerika.

Sture Sparrner - nyckelskåp och ljusstakar i trä.

Sture har gjort gesällprov i möbelsnickeri, har slöjdlärarutbildning och har även gett ut pedagogiska läromedel i ämnet slöjd. Han formger och tillverkar unika skåp, bord, pallar, ljusstakar, väggdekorationer m.m. Ytbehandlingen görs med WASP-träolja, äggoljetempera eller linoljefärg från OVOLIN. När arbetet är klart sätter Sture dit sin brännstämpel.

Sture anpassar produkterna efter kundens önskemål.

Hans skåp finns runt om i världen, bl a i USA, Nya Zeeland, Österrike, Schweiz, Danmark, Tyskland, Finland och Sverige.

  

Ann-Catrin Ingestad - föremål i färgat glas

Ann-Catrin arbetar med glasfusing. Det innebär ihopsmältning av glas vid ca 800 grader. Utgångsmaterialet är främst plana glasskivor, som skärs till i önskat mönster och fogas samman. Resultaten kan bli fönster- och väggdekorationer, fat, skålar, ljuslyktor och olika typer av prydnadsföremål. Du kan se på hennes föremål, att hon har roligt när hon jobbar. Endast fantasin sätter gränser för vad man kan åstadkomma! Glasets förmåga att släppa igenom ljus gör materialet unikt. färgerna ändras i ljuset - glittrar, leker, speglar....

Anna Lindell - muggar och skålar i keramik

Anna har varit verksam som keramiker och krukmakare sedan början av 1980-talet. Kurser hos J'Ove Brandels och Lena Wellander har bidragit till hennes utveckling där hon har funnit sin egen stil. Anna har specialiserat sig på bruksserviser i stengods och porslin. Kollektionerna är trendiga med stadiga rötter i den mellansvenska traditionen. Färger och former är jordnära och sparsmakade, men det moderna syns tydligt i glasyrer och dekor.

 

         

Leena Möller - muggar och skålar i keramik.

Leena drejar, gjuter och kavlar i stengods, lergods och i pappersporslin. För att under-lätta och möjliggöra produktionen använder hon egentillverkade gipsformar. De geometriska och grafiska kontrasternas effektfullhet - ofta i svart och vitt - tilltalar hennes sinne. Men när hon vill frossa i färger, då släpper hon loss lergodsengoberna.
Lena Lundgren är utbildad till keramiker på West Surrey Collage of Art and Design i England. 1976 öppnade hon sin keramikverkstad i Kalmar och är sedan dess  keramiker på heltid och brodös all annan lycklig tid. Till vardags drejar hon enkla former med tonvikten lagd på funktion. Handens verk förmedlar känslan av det vackra.


Fru & Fröken skapar mode av en restprodukt från matindustrin - fiskskinn. Den passar utmärkt på Galleri Fiskhuset! Fiskskinnets unika mönster blir tydligt när fjällen tas bort och lämnar tomma fjällfickor. Varje hud är unik precis som våra fingeravtryck. Alla oljor tas bort under garvningsprocessen och lädret blir tåligt med en lyxig läderarom. Garvningen sker utan skadliga och miljögiftiga syror. Det är endast ohotade fiskarter som används.

           

Lena Höglind designar smycken och tillverkar dem i 925 sterling silver. Silversmyckena är i enbart silver med häftiga silverkedjor eller i kombination med pärlor som hon köper runt om i världen, unika i alla dess former och färger. Smyckena kan också vara av plexiglas, gummi eller läder i alla möjliga olika kombinationer.Sonja Kedem är utbildad till keramiker i Givat Haviva, Israel (2011-2013), en erkänd skola med gedigen kompetens och fredsinrkitning. Inspirerad av de vackra omgivningarna och utmanad av läraren Michal Alon har Sonja tagit med sina kunskaper och drejskiva till hemlandet och driver nu keramikverkstad och butik i Gnesta i Sörmland.